Lehet ebből még külföldi nyaralás

Sokan vannak kétségek között az idei nyárral kapcsolatban. Az információk gyakran ellentmondásosak, vagy 2 nap múlva már érvényüket veszítik egy másik miatt. Ebben a blog bejegyzésben megpróbálom összeszedni a jelenlegi információk alapján, hogy mire lehet számítani a 2020-as nyári, vagy kora őszi szezonban.

A nyaralás most egyben adakozás is

Nyaralás tervezgetése közben nem igazán merül fel az emberben, hogy utazásával munkahelyeket menthet meg. Pedig most ez a forgatókönyv. Európában a turizmus az egyik legmeghatározóbb iparággá nőtte ki magát egyes országokban.  Több, magyarok által is szívesen látogatott országot fenyeget gazdasági csapás, ha az emberek nem indulnak el és töltik/költik el szabadidejüket/pénzüket kedvenc tengerpartjukon.

Nyomáskényszer

Az Európai Unió a világ kedvenc utazási célpontja lett. A turizmus mintegy 40%-a irányul ide a világ minden tájáról.Az EU-n belüli turizmus is nagyon jelentős. Horvátországban és Görögországban a gazdaság több mint ötödét teszi ki a turizmus. A nem uniós európai országok közül Albánia, Izland és Montenegró is több mint 20%-ban függ a turizmustól. Mindez azt jelenti, hogy ezek az országok vagy így vagy úgy, de nyitni fognak.

Athén fürdőzők

Egyenlőre erre lehet készülni

Az EU úgy szeretné életben tartani a turizmust, hogy a jelenlegi vírus helyzet ne váljon kezelhetetlenné. Mindez persze jó pár korlátozással jár majd. Szó volt egy korábbi blog bejegyzésemben az utazásnál használt plexifalak alkalmazásáról. Ezt az ötletet felvetették a nyugágyak elkülönítésre is, de hál’ Istennek elvetették. Görögországban az elmúlt hétvégén kinyitott strandokon bevezetett szabályozások is jól példázzák, hogy mire is készülhetünk ebben a szezonban. A közel 40 fokos hőségnek köszönhetően és a járványt viszonylag jól kezelő Görögországban és más országokban körülbelül 500 strandot nyitottak meg.
A következő korlátozások körvonalazódtak:
- 1000 négyzetméteren belül 40-en tartózkodhatnak (mindenkinek jut kb. egy 5x5-ös négyzet, de valószínű, hogy ezt nem így fogják mérni)
- A napernyők között 4 méter távolságnak kell lennie, a bárszékek között 1,5 méternek
- Zenét nem játszhatnak a bárokban
- A bárszéket mindenki után fertőtleníteni kell
- Ételt csak elvitelre lehet kérni
- Alkoholt nem árulnak

A nyaralókat rendőrök felügyelik majd, hogy betartják-e a szigorításokat és büntetésre felkészülten várják a szabálysértőket. Állítólag közel 400.000Ft-nak megfelelő Euróra is bírságolhatnak.

Saját vélemény

Véleményem szerint ezek az intézkedések ugyan olyan halva született megoldások, mint a plexi fal. Ha nem is mind, de legalább a fele a fent említett intézkedéseknek nem, hogy elveszik a nyaralás élvezetét, de egyfelől meg is nyomorítják az egész külföldi tartózkodást. Másfelől viszont új irányba tereli az utazni vágyókat. Ha nem is örökre, de erre a szezonra ajánlott elfelejteni az „all inclusive” nyaralásokat.

görög tengerpart 

Érdemes az új és ismeretlen felé venni az irányt. Rengeteg felfedezésre váró tengerpart van még. Olyanok, amit még nem leptek el a turisták. Esetleg utazgatni nap mint nap, minden reggel máshol ébredni… Persze ez nem mindenkinek kényelmes, különösen a kis gyerekekkel utazóknak. Csak arra szeretnék rámutatni, hogy megoldható az idei nyaralás egy kis „áldozattal”.

A Görögök lehetnek a nagy nyertesei ennek a szezonnak, már amennyire nyertesnek lehet hívni bárkit is ebben a helyzetben. A járvány enyhe lefolyása miatt arra számítanak, hogy sokan választják őket a konkurens nyaraló desztinációkkal szemben. Ebben lehet is valami, de folyamatosan nyitnak az országok és ahogy nem utaznak az emberek, úgy fognak eltűnni a szabályozások is a strandokról. 😊

Egy biztos, mi a Budapest Reptér Parkolónál felkészülve várunk minden kedves utazni vágyót. Amennyiben bármi kérdése merülne fel, reptéri parkolással, vagy blogbejegyzésünkkel kapcsolatban kérem jelezze felénk!